Wiki | Akhil Hayy Rawa - eNasyid - Evolusi Nasyid Download

Post Top Ad

Wiki | Akhil Hayy Rawa

Wiki | Akhil Hayy Rawa

Share This

Akhil Hayy Rawa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ustaz Akhil Hayy
Akhil Hayy.jpg
Latar belakang
Berasal dariMalaysia Malaysia
GenreNashid
PekerjaanVokal
Tahun aktif2000-an
Syarikat rakamanInteam Records

Ustaz Akhil Hayy merupakan sebuah penyanyi nashid yang aktif di Malaysia. Ustaz Akhil Hayy menyampaikan lagu-lagu Melayu.
Akhil Hayy Rawa atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hayy adalah seorang pendakwah bebas dan penyanyi di Malaysia. Beliau berketurunan Rawa dan dilahirkan di GopengNegeri Perak. Sebagai seorang pendakwah, beliau lebih dikenali sebagai Ustaz Akhil. Semasa zaman remaja, Ustaz Akhil merupakan salah seorang anggota kumpulan rock di Malaysia. Kumpulan tersebut diberi nama D'Riyadh. Namun begitu, takdir Ilahi menentukan Ustaz Akhil akhirnya meninggalkan kehidupan sebagai seorang pemuzik rock. Kini, beliau lebih dikenali dengan lagu-lagu nasyid dan ceramah agama yang disampaikan di seluruh negara. Ustaz Akhil turut diberi gelaran "Ustaz Rock" kerana penglibatan beliau dalam arena muzik rock suatu ketika dahulu.
Seperti Nasyid Legenda pertama, album kali ini juga menampilkan semula lagu-lagu malar segar yang pernah dipopularkan oleh kumpulan-kumpulan nasyid popular tanhair seperti Al-JawaherEl-SurayaAl-Mizan dan yang seangkatan dengannya.

Sejarah awal[sunting | sunting sumber]

Pembabitan Ustaz Akhil dalam bidang muzik bermula semasa beliau di tingkatan tiga lagi dan pada ketika itu beliau sudah menjadi penyanyi di majlis kenduri orang kahwin. Pada tahun 1988 beliau menyertai pertandingan Konsert Box Office bersama rakan kumpulan D'Riyadh yang lain {ajuran Ali Bakar dan mereka telah berjaya muncul sebagai juara dengan mengalahkan 113 buah kumpulan rock yang lain di Malaysia. Bermula pada ketika itulah beliau terus aktif sebagai penyanyi. Dari tahun 1986 hingga 1990 beliau aktif sepenuhnya di persada muzik dan telah menghasilkan tiga buah album. Di atara lagu beliau yang mendapat tempat dihati peminat ketika itu ialah lagu "Melodi Cinta Lama" dan "Hanya Ketenangan".

Hidayah[sunting | sunting sumber]

Selama hampir lima tahun aktif menyanyi, akhirnya pada 1993 tanpa sebarang masalah kumpulan D'Riyadh mula berpecah. Pelbagai masalah yang timbul pada ketika itu, ada yang jatuh sakit, ada yang buat kerja sendiri dan pelbagai masalah lain. Akhirnya Ustaz Akhil berhajat untuk membuat album solo. Oleh kerana terlalu banyak halangan yang diterima maka Ustaz Akhil mula berhijrah semula ke kampung. Semasa dikampung Ustaz Akhil mula mendekati masjid semula. Dari segi hakikatnya keluarga Ustaz Akhil sememangnya dalam golongan orang-orang yang beragama, arwah datuk ustaz ini adalah seorang tuan guru dan arwah ayah ustaz pula seorang mutawif haji (membawa jamaah haji).
Pada tahun 1995 bapa Ustaz Akhil membawa beliau menunaikan haji di Mekah. Sebelum ke Mekah Ustaz Akhil belajar agama di Pasentrian, Indonesia. Selepas itu beliau mula berdakwah, menyampai kuliah, mengajar al-Quran Iqra dan sebagainya di Pusat Pembangunan Keluarga di Ipoh.

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Kemunculan terawal Akill Hayy dalam dunia muzik ketika era Rock Kapak bersama kumpulan D' Riyadh.
 1. Kompilasi - Pancakara Cakara Di Cakerawala (1989) - D' Riyadh - Melodi Cinta Lama
 2. Kompilasi - Hikayat Rok BB'88 (1989) - D' Riyadh - Dunia Perhitungan
 3. D' Riyadh - Media 88-89 (1989)

Album[sunting | sunting sumber]

Selain daripada aktif memberikan ceramah agama di seluruh Malaysia, Ustaz Akhil juga telah mempunyai beberapa buah album Nasyid. Antara album Ustaz Akhil adalah:

Akhil Hayy - Di Bawah Satu Cahaya (2007)[sunting | sunting sumber]

01 Akhil Hayy - Madah Mugaddimah.mp3
02 Akhil Hayy - Farshi Turab.mp3
03 Akhil Hayy - Di Bawah Satu Cahaya.mp3
04 Akhil Hayy - Ku Takkan Berpaling.mp3
05 Akhil Hayy - Nawaitu.mp3
06 Akhil Hayy - Berita Pada Kawan.mp3
07 Akhil Hayy - Doaku.mp3
08 Akhil Hayy - Tangan - Tangan Amal.mp3
09 Akhil Hayy - Ikhlas Dariku.mp3
10 Akhil Hayy - Tolonglah Kami.mp3

Akhil Hayy - VC 1423 H (2002)[sunting | sunting sumber]

01 Akhil Hayy - Interlud.mp3
02 Akhil Hayy - Oh Dunia.mp3
03 Akhil Hayy - Di Bawah Keampunan Ilahi.mp3
04 Akhil Hayy - Ikhlas Dariku.mp3
05 Akhil Hayy - Syair Urdu.mp3
06 Akhil Hayy - Ku Takkan Berpaling.mp3
07 Akhil Hayy - Keredhaan.mp3
08 Akhil Hayy - Nawaitu.mp3
09 Akhil Hayy - Berpesan - Pesan.mp3
10 Akhil Hayy - Selawat Hashimi.mp3

Zouq Akil Hayy[sunting | sunting sumber]

Akhil Hayy - Nasyid Lagenda (2006)[sunting | sunting sumber]

01 Akhil Hayy - Iradat Tuhan.mp3
02 Akhil Hayy - Kembara Di Tanah Gersang.mp3
03 Akhil Hayy - Selimut Putih.mp3
04 Akhil Hayy - Perjalanan 2 (Duet Bersama In-.mp3
05 Akhil Hayy - Doa Restu.mp3
06 Akhil Hayy - Perjalanan.mp3
07 Akhil Hayy - Yang Kekal Melainkan Allah.mp3
08 Akhil Hayy - Seroja.mp3

Akhil Hayy - Nasyid Legenda II (2008)[sunting | sunting sumber]

01 Akhil Hayy - Berita Gembira.mp3
02 Akhil Hayy - Anak Derhaka.mp3
03 Akhil Hayy - Adam Dan Hawa.mp3
04 Akhil Hayy - Dikit Sedikit.mp3
05 Akhil Hayy - Warna Alam.mp3
06 Akhil Hayy - Haji.mp3
07 Akhil Hayy - Hidup Yang Hampa.mp3
08 Akhil Hayy - Pohon Dan Pinta.mp3
09 Akhil Hayy - Hawa Nafsu.mp3
10 Akhil Hayy - Syuhada'.mp3

Akhil Hayy - Kembara Sufi (2007)[sunting | sunting sumber]

01 Akhil Hayy - Al Fatihah.mp3
02 Akhil Hayy - Huwallah.mp3
03 Akhil Hayy - Istighfar.mp3
04 Akhil Hayy - Tasbih Tahmid  Tahlil Takbir.mp3
05 Akhil Hayy - Allahu Allah.mp3
06 Akhil Hayy - Ya Dzal Jalal.mp3
07 Akhil Hayy - Syahadah.mp3
08 Akhil Hayy - Tahlil.mp3
09 Akhil Hayy - Ya Latif.mp3
10 Akhil Hayy - La Ilaha Illallah.mp3
11 Akhil Hayy - I'tiraf.mp3
12 Akhil Hayy - Allahumma Anta Salam.mp3
13 Akhil Hayy - Solatullah Salamullah.mp3
14 Akhil Hayy - Hasbi Rabbi.mp3
15 Akhil Hayy - Hasbi Rabbi 2.mp3
16 Akhil Hayy - Tubna Ya Allah.mp3
17 Akhil Hayy - Fasubhana Man Layaqdiru.mp3
18 Akhil Hayy - La Ilaha Illallah 2.mp3
19 Akhil Hayy - Selawat.mp3
20 Akhil Hayy - Doa Munajat.mp3
21 Akhil Hayy - Laisa Laha Min Dunillah.mp3

Lagu-lagu[sunting | sunting sumber]

Antara lagu-lagu yang dimuatkan dalam album Ustaz Akhil adalah:
 • Berita Gembira
 • Anak Derhaka
 • Adam dan Hawa.
 • Farshi Turab
 • Di Bawah Satu Cahaya
 • Berita Kepada Kawan
 • Doaku
 • Ikhlas Dariku
 • Selimut Putih
 • Iradat Tuhan[1]
 • Kembara Di Tanah Gersang
 • Seroja (Lirik diolah daripada lagu Seroja nyanyian Mawi)
 • Tiada Yang Kekal Melainkan Allah
 • Di Bawah Keampunan Ilahi
 • Keredhaan
 • Nawaitu
 • Perjalanan II (Duet bersama In-Team)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. http://enasyid.blogspot.my/2018/03/wiki-akhil-hayy-rawa.html  Daripada genre Rock ke Nasyid

  “PLANET saya dulu, nauzubillah. Disko, perempuan dan ya, semua jenis maksiat seperti itu berlarutan selama enam tahun. Rocklah katakan. Semoga Tuhan mengampunkan dosa saya,” akui Ustaz Akhil Hayy yang dulu hidup berpaksikan gelombang rock seperti kumpulan Poison dan Loudness tanpa selindung sambil memohon ampun beberapa kali.

  Namun, segala kemungkaran itu sudah tidak lagi melingkarinya selepas lelah menanti hasil menjadi anak seni yang tidak ke mana selain kerap bermimpi soal kematian. Dan harapan bekas vokalis kumpulan rock terkenal tahun 80-an, D’Riyadh ini, semoga Tuhan tidak mencabut imannya sehingga akhir hayat.

  Pada usia 39 tahun, dia yang sudah dua kali menunaikan haji berasa masih baru menjalani transformasi kehidupannya. Baru masuk usia 14 tahun, katanya yang mula mendekatkan diri kepada Tuhan selepas membawa diri ke Indonesia. Itu semua berkat pujukan arwah ayah, Haji Abdul Hai, sekitar tahun 1994 yang banyak membimbing dirinya daripada terus hanyut bersama syaitan.

  Akil yang pernah digelar jalang jantan kerana dunia maksiatnya dahulu, tidak sukar untuk kembali ke sisi Tuhan yang telah melimpahkan sinar baru dalam kehidupannya. Apatah lagi dipermudahkan keluarga yang tidak putus memberi sokongan.

  Akhil mendalami ilmu agama di Madrasah Al Mustaufiwiyyah di Sumatera Barat pada usia mencecah 26 tahun. Di situ, dia ‘mencuci diri’, kembali mengaji dan akhirnya selepas kerap berulang alik dari Malaysia ke madrasah ini untuk tujuan tersebut, akui Akhil, akhirnya dia berjaya menimba ilmu akhirat.

  “Alhamdulillah, hari ini, saya dapat berkongsi ilmu saya bersama orang ramai melalui dakwah saya. Dan biar sudah menukar paksi kehidupan, saya masih mendengar muzik rock dan melepak dengan remaja yang menjadikan rock sebagai paksi hidup mereka.

  “Saya nak tahu apa yang mereka cari dalam kehidupan,” ujarnya yang berkata penghijrahan bukan satu transformasi yang boleh dibuat-buat.

  Katanya yang bakal muncul dengan album Nasyid Legenda 11 sambil memanjatkan syukur: “Tiada jalan pintas untuk berhijrah. Sebaliknya inilah senjata Allah kepada sesiapa sahaja yang mahu Dia berikan. Senjata itu adalah taufik dan hidayah. Dan gunalah ia sebaik mungkin kerana ia tidak akan berlaku dua kali.”

  WALAUPUN tidak segah Search, Wings, Sweet Charity atau Lefthanded, rasanya ramai rockers yang mengenali D’Riyadh. Band yang dianggotai empat anak muda dari Gopeng, Perak ini mula dikenali selepas menjuarai pertandingan band Bintang Box Office pada lewat 80-an dulu sebelum disambar label PMC dan menghasilkan album sulung – ‘Media 88-89’.
  Line-up yang terdiri daripada Akhil (vokal), JP (gitar), Eman (bass) dan E.E (dram) mudah menarik perhatian khalayak kerana selain berbakat, muka pun cute dan hensem! Hahahaha!! Standard la, tipikal industri muzik Melayu!

  D’Riyadh dah lama berkubur. Impaknya pun tak la sebesar mana, tapi nama ini terus menjadi sebutan. Ini kerana Akhil atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hayy, 37, yang sudah ‘berhijrah’ dan kini cukup popular sebagai ustaz, penceramah dan pendakwah bebas. Rasanya ramai yang pernah dengar atau tonton ceramahnya. Sempoi, kan? Heheh…
  Atas bantuan saudara Aliph (rakan se’rock’ aku), kami berdua sempat duduk berborak-borak dengan Ustaz Akhil sementara nak tunggu waktu Maghrib di sebuat mesjid dekat Cheras, tak lama dulu.

  Mungkin ramai dari korang yang pernah baca kisah Akhil ni kat mana-mana majalah atau surat khabar. Tapi yang ni aku cuba fokuskan pada zaman rock dia dulu, bila mendapat hidayah dan pengalamannya. Sempoi lepak dengan mamat ni, kelakar pulak tu. Sebenarnya dia dah biasa membahasakan diri sebagai ana dan memanggil orang anta, tapi bila bersembang bab rock, keluar jugak aku, kau, lu, gua semua! Heheh… So, untuk memudahkan, biar la aku letak saya aje.

  Apa aktiviti sekarang?

  Saya kini aktif sebagai pendakwah dan penceramah bebas. Saya banyak mengadakan ceramah sempena Israk Mikraj, Maulidur Rasul dan macam-macam la event Islam. Tapi itu antara yang bermusim la. Boleh dikatakan hampir setiap hari terdapat undangan ceramah ke merata surau, masjid, sekolah dan pusat motivasi di seluruh negara termasuk la Singapura. Saya juga masih menyanyi sebenarnya, tapi dalam aura keislaman. Baru-baru ini saya pernah ke Thailand mengadakan konsert kesenian Islam bersama In Team. Selain tu, saya mengajar al-Quran di Ipoh di samping mempunyai perniagaan di sana. Dan, saya juga menetap di Ipoh.

  Dulu, macamana boleh terbabit dengan band rock ni?

  Biasa la, tahun 80-an adalah era ekplosif muzik rock, kan? So, saya pun ikut sama terpengaruh. Mula-mula biasa la kan, rock kapak mesti start kat kenduri kahwin kan? Pengalaman pertama D’Riyadh kat kenduri kahwin la. Lepas tu pada 1988 kebetulan Ali Bakar anjurkan pertandingan band Bintang Box Office dan kitorang cuba nasib. Tak salah saya masa tu ada 113 band rock dari seluruh negara yang bertanding. Alhamdulillah, kami menang dan dapat offer recording contract daripada PMC.

  Konsep asal yang kami nak ialah heavy metal. Ye lah, masing-masing influence Led Zeppelin, Iron Maiden, Loudness, Poison, Motley Crue, tapi terpaksa ikut cakap record company. So, buat la muzik apa yang diorang nak. D’Riyadh sebenarnya tak top mana pun. Kami bertahan tak sampai tiga tahun. Lagipun masa kami keluar album, kebetulan Wings baru meletup. So, diorang betul-betul pukul habis la! Tak terlawan la masa tu.

  D’Riyadh tu apa? Bukan ibu negara Arab Saudi ke?

  Heheh… saya adalah keturunan Rawa yang banyak bermastautin di daerah Gopeng. Dalam bahasa Rawa, YADH tu bermaksud garisan. Jadi, maksudnya adalah DIRI dan GARISAN = D’RIYADH. Kalau dengar balik intro beberapa lagu kami, ada pengaruh muzik Arab sebenarnya. Saya pulak ada basic dalam pengajian al-Quran, so, lenggok nyanyian pun lebih ke arah itu.

  Masa mula-mula buat band dulu macamana?

  Susah jugak. Kami takde sapa-sapa yang sponsor. Semua keluar duit sendiri. Cara nak dapatkan duit, kami jual durian kat kampung. Heheh… rasanya cerita jual durian tu ada keluar dalam majalah dulu. Life masa tu pun asyik pikir nak seronok je. Hari-hari lepak kat shopping complex. Biasa la masa tu dah tak duduk dengan orang tua, kira nak cari life yang betul-betul rock la. Heheh.

  Dalam banyak konsert D’Riyadh, yang mana satu yang tak boleh dilupakan?

  Konsert di Stadium Darulmakmur, Kuantan, Pahang pada 1990. Kami bersama Rahim Maarof dan Gersang jadi opening act untuk Search. Crowd memang ramai gila! Penuh satu stadium tu!! Memang best betul. Paling best sebab semua artis masa tu pegi naik bas khas dari KL. Dan, konsert tu sebenarnya adalah sebahagian daripada babak dalam filem Fenomena arahan Aziz M Osman. Tapi yang keluar Search aje la… heheh.

  Err… sekarang pun saya masih mengikuti perkembangan muzik rock tempatan. Saya masih ambil tahu walaupun saya dah macam sekarang ni.

  D’Riyadh pun tak lama kan?

  Ha ah… Lepas juara Bintang Box Office tu, Ali Bakar offer untuk album kompilasi Hikayat Rok, lepas tu album Pancakara Cakrewala dan kemudian baru la keluar full album debut kami iaitu Media 88-89. Lepas tu memang banyak problem, bermula dengan drummer, E.E yang menarik diri. Lepas tu cuba cari drummer lain, tapi semuanya tak kena, tak ngam sehinggalah kami jumpa A’ah, bekas drummer Ikrar. Sambil tu kami dalam proses nak lahirkan album baru, tapi tak jadi sebab banyak sangat problemnya.

  Akhirnya kami tinggal bertiga. D’Riyadh pun dah takde dan kami tubuhkan band trio iaitu Lang Asia. Konon-konon band tu cool la, nak buat stail busking. Dan, masa tu dah rasa otai dan rambutnya pun dah panjang gila. Kira cool abis la! Hahaha! Masa tu kami dengan label Muzik Matahati, milik Pak Hussein, bapak kepada Ruhil. Dia pun merata-rata bawak kami dan janji nak buatkan album, tapi banyak sangat problem dan antaranya ialah duit. Akhirnya semua tak jadi dan habuk pun tarak!

  Kami jugak pernah diketawakan oleh M Nasir. Masa tu seingat saya di perkarangan studio TV3 di Bangsar dan Nasir tanya, “Album D’Riyadh sebelum ni jual berapa banyak?” Kami cakap tak banyak la, ada la dalam belasan ribu. Lepas tu dia boleh cakap, “Hmm… kalau banyak tu nak beli ganja pun tak lepas!” Heheh… sampai macam tu sekali dia perli kami. Biasa la, benda-benda negatif dengan rockers memang sinonim kan? Heheh.

  Bagaimanapun, kami nekad jugak nak buat album, tapi tak jadi jugak sampai la Lang Asia pun berpecah. Saya pulak cuba-cuba nak buat album solo selepas ditawarkan oleh seorang produser, Yusri Yusuf. Dan, nasib saya malang lagi apabila projek tu pun tak menjadi.

  Bagaimana ‘penghijrahan’ itu berlaku?

  Lepas Lang Asia berpecah dan projek album solo saya tak menjadi, saya membuka gerai makan di Taman Beringin, Jinjang pada hujung 1991. Ok la jugak, tempat tu kira jadi port mat-mat rock la. Walaupun minat dalam bidang seni tu masih ada, tapi saya dan blur, dah boring serta tak tau mana arah tuju pasal apa yang diharapkan dalam bidang seni semuanya tak menjadi.

  Saya rasa penghijrahan yang sebenar terjadi pada awal 1992. Masa tu saya rasa dah tak sesuai duduk di KL. Jadi, saya nekad tinggalkan perniagaan gerai makan, tinggalkan muzik dan terus balik kampung di Gopeng, Perak. Saya kembali jadi budak kampung dan tak buat apa-apa, duduk rumah je. Tapi saya jejak kaki balik ke masjid, dengar kuliah agama dan sebagainya. Alhamdulillah, saya memang sejak kecil dididik arwah abah dengan agama dan itu saya memang tak pernah lupa, walaupun sebelum itu ia kerap saya tinggalkan. Kira back to basic la…

  Lepas tu arwah abah bawa saya belajar di Madrasah al-Mustafawiyah atau Pesantren Purba di Sumatera Barat, Indonesia. Di sanalah saya buang segala sifat mazmumah saya yang selama ini terleka dengan dunia. Pengisian peringkat pertama dalam diri saya adalah di sana. Peringkat kedua adalah selepas pulang ke Malaysia dan arwah abah mula mengajar bagaimana untuk membawa jemaah haji ke Mekah sehinggalah saya mampu menguruskannya sendiri tanpa pengawasan abah.

  Selain diri sendiri, arwah abah adalah orang yang memainkan peranan besar dalam mengembalikan saya ke pangkal jalan. Dia la pembuka jalan yang sebenarnya. Selain tu arwah datuk saya iaitu Haji Daud Nordin. Dia pun banyak ajar saya.

  Bila pulak start berdakwah secara serius?

  Tak salah saya tahun 1994 ketika bekerja sebagai guru al-Quran di Pusat Pembangunan Keluarga (PPK), Ipoh. Banyak la ajar al-Quran terutama di pusat-pusat pemulihan akhlak. Dalam masa yang sama PPK juga mendidik saya menjadi penceramah. Ceramah pertama saya adalah di Kuala Kangsar pada 1996. Lepas tu orang mula kenal dan kedudukan saya sebagai penyanyi sebelum tu sebenarnya membantu jugak. Bagaimanapun orang betul-betul kenal saya selepas mengadakan ceramah di Kajang pada 1998. Ha… bermula dari situ orang sudah mula mengundang saya secara solo, tidak lagi sebagai penceramah undangan. Sebelum tu banyak jadi opening act untuk alim ulama lain.

  Macamana keadaannya masa mula-mula dapat turning point atau taufik dan hidayah tu?

  Masa tu muzik pun tak nak dengar dah! Buat pertama kalinya dalam hidup saya, jiwa saya tak boleh menerima muzik. Tapi ye lah, kita masih hidup di alam nyata dan belum lagi di syurga. Jadi, ada cara hidup di dunia yang boleh membuatkan kita tidak terlalu asing di mata masyarakat. Jadi, dalam masa saya memantapkan diri, mengaji, saya masuk ke dalam masyarakat. Dalam erti kata lain, saya adalah umat pertengahan – tidak terlalu fanatik dan tidak terlalu mengambil tahu.

  Yang penting, apa yang Allah swt perintahkan, kita mampu untuk lakukannya, maka lakukanlah. Simple je. Allah swt akan tunjukkan mana yang baik dan tidak. Saya memilih untuk terus menyanyi, tapi dengan aura keislaman kerana saya tahu seni adalah salah satu alternatif yang boleh mengajak remaja.

  Pandangan ustaz mengenai generasi baru rockers ni?

  Dulu tak semua rockers yang berpendidikan tinggi macam sekarang. Tapi saya perhatikan banyak rockers sekarang ni mudah terpengaruh kepada perkara-perkara tak betul terutama ajaran sesat. Kita kena agak-agak la, dalam mengenali Islam ini tiada jalan pintas. Bukan just terus berubah je! Kena duduk dulu beruzlah.

  Saya nampak rockers sekarang ada visi, tapi mudah sangat terikut-ikut. Jadi, kalau dah ada basic agama tu boleh lah balancekan. Kalau tidak boleh terjerumus sehingga sampai ke peringkat di mana dia boleh katakan apa saja yang dilakukannya adalah dakwah, tapi dia tak tau haram itu tetap ada. Prinsipnya kena memahami, bukan main belasah je. Kalau belasah saja tu la yang melingkup tu!

  Ceritakan keindahan di pentas rock dan pentas dakwah. Mesti banyak perbezaannya, kan?

  Tentu sekali. Bagi saya, pentas rock hanya untuk orang muda saja. Dulu kalau show kita ramai yang datang, crowd pulak sporting dan kita dapat menghiburkan orang lain dengan muzik rock, itu sudah dikira sebagai satu keindahan dan kepuasan maksima. Kira zaman tu apa yang Poison dengan Motley Crue buat, kami pun nak buat sama! Hahaha!!

  Tapi pentas dakwah ni lain. Pertama, kena berhati-hati kerana saya bercakap mengenai hukum agama. Di depan saya pula adalah alim ulama yang lebih senior dan lebih berpengalaman. Alhamdulillah setakat ini saya belum pernah menerima teguran daripada mereka. Itu memang cabaran besar bagi saya kerana saya tak punya apa-apa. Lebih-lebih lagi dengan latar belakang saya sebelum ini. Tentulah saya akan dipandang sebelah mata oleh golongan terbabit. Tapi syukur kerana dengan pertolongan Allah swt, ceramah saya terus diterima. Keindahan sebenarnya itu kita kaitkan dengan agama pada jalan dakwah dan jangan hipokrit. Cakap apa yang dirasakan perlu, tapi perlu diisi dengan ilmu tarbiyah dari segi penyampaian supaya ia boleh diterima ramai. Indahnya juga apabila perhimpunan atau majlis ilmu itu dinaungi malaikat. Saya juga tahu di mana level saya sebagai penceramah di mana khalayak akan menilai saya.

  Bagaimanapun, saat paling indah ialah apabila semua pengunjung ceramah saya sama ada orang tua, muda dan kanak-kanak berzikir bersama. Itu menunjukkan perpaduan dan itulah ketenangan yang tidak saya dapat semasa membuat persembahan di konsert rock dulu. Dulu bila bawak lagu When The Smoke Is Going Down dah rasa tenang, rileks, tambah pulak diiringi crowd yang beramai-ramai menyalakan pemetik api. Memang la tenang, tapi bukan as-saqinah seperti yang kita dapat ketika khusyuk dalam sembahyang.

  Selain berceramah, ustaz masih menyanyi lagi. Dalam masa yang sama terpaksa berhadapan dengan alim ulama lain di depan pentas. Rasanya susah jugak ye?

  Memang susah terutama untuk menyesuaikan diri. Kadang-kadang jadi dilema. Contohnya dalam satu majlis persembahan, ramai penontonnya adalah di kalangan remaja dan dalam masa yang sama ada juga golongan alim ulama. Saya tak boleh lebih-lebih sangat. Golongan remaja itu pulak tak mahukan stail tok-tok guru kalau saya berkonsert, diorang nak saya sebagai artis!

  Saya perlu tackle semua orang. Memang susah dan jawapannya saya tak boleh. Sebagai manusia biasa, saya memang tak mampu jika dalam situasi begitu. Cuma pada saya, jangan jadi hipokrit dan buat apa yang terbaik. Alhamdulillah, golongan alim ulama itu tidak menolak hiburan. Mereka cuma menjaga kepentingan masyarakat supaya kita sama-sama ingat bahawa berhibur itu boleh, tetapi sama-samalah kita kawal.

  Sebenarnya kedudukan saya ni susah jugak. Dulu orang dah kenal saya sebagai penyanyi rock, tapi dengan keadaan sekarang ini saya masih menyanyi. Mungkin ada yang ingat saya membawa pengaruh baru walaupun saya sudah berserban dan berjubah. Tapi alhamdulillah selepas 16 tahun saya berdakwah, semua orang boleh terima saya dengan baik. Maknanya saya yakin dengan apa yang saya buat. Niat saya suci dan ikhlas untuk mengajar orang dan saya jaga batasannya sehingga akhirnya boleh diterima orang.

  Akhil sekarang menetap di Ipoh dan memiliki kedai menjual peralatan ibadah, buku, pakaian, kaset, vcd ceramah dan aksesori. Kedainya yang bernama AKHIL HAYY RAWA ENTERPRISE terletak berhadapan taman tema air Lost World of Tambun, Ipoh. Sejak 1995, dia berkahwin dengan Maizawati Zainal, iaitu salah seorang peminatnya ketika bersama D’Riyadh. Kini dikurniakan empat orang anak, dua lelaki dua pompuan.

  Siapa: Akhil Hayy @ Ustaz Akhil, 39. Transisi: Bekas vokalis D’ Riyadh ini mula ‘beralih arah’ pada tahun 1994. Kini: Pendakwah, penyanyi dan pengemudi program sendiri di Astro Oasis, Kafe Akhil.

  Sumber : Rumah Selebriti

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad